9 Temmuz 2012 Pazartesi

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı hakknda bilinenler ve bilinmeyenler

Orta kulak boşluğunun sıvıyla dolarak mikrop kapması sonucu oluşan hastalık, 6 ay ile 2 yaş arası bebeklerde sık görülür.

Bu dönemde boğaz ile orta kulak arasında yer alan östaki borusu kısa, geniş ve yumuşak dokulu olduğundan boğazda biriken mikrop kulağa kolayca geçebilir.

Bu yaş aralığında bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları ve virütik hastalıklar da orta kulak iltihabına yol açabilir.

Temel belirtisi gece şiddetlenen, uykudan uyandıran kulak ağrılarıdır. Kulak ağrısını tarif edemeyen çocuklarda ağlama, huzursuzluk ve uyku sorunu gözlemlenir. Kulağı ağrıyan çocuk kulağına dokunmaz ve dokunulmasından hoşlanmaz. Bu durum ağrıya işaret olarak düşünülebilir.

Burunda akıntı ve tıkanıklık, gözlerde çapaklanma, öksürük, kusma, ishal gibi belirtiler görülebilir. Bazı bebek hastaların bir kısmında ateş yükselir. Ayrıca bazı durumlarda kulaktan kanlı iltihabi akıntı gelebilir.

Muayene öncesi ağrıyı hafifletmek için çocuk ütülenip ısıtılmış bir havluya ağrıyan kulağını dayayarak yatırılabilir. Kulak ağrısı durumunda kulağa asla cisim sokulmamalıdır. Orta kulak iltihabı mutlaka doktor muayenesi ve tıbbi tedavi gerektirir, gecikmeden hasta doktora gösterilmelidir.

Bi Dakka Bişey Deneyip Gideceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder